You are currently viewing COPII CRESCUŢI ARMONIOS ŞI SĂNĂTOS

COPII CRESCUŢI ARMONIOS ŞI SĂNĂTOS

INTRODUCERE

Sunteţi invitat să participaţi la un studiu ce implică diagnosticarea precoce a copiilor cu deviaţii axiale vertebrale. Scolioza o boală frecventă întâlnită la copii şi adolescenti și are implicări pulmonare si cardiace, un copil cu scolioză avand capacitatea vitală scăzută cu până la 50%.

Prin semnarea prezentului document acceptaţi în mod voluntar participarea la proiectul de cercetare ce se va desfăşura în cadrul Proiectului: “COPII CRESCUŢI ARMONIOS ŞI SĂNĂTOS”.

 

DESCRIEREA PROIECTULUI DE CERCETARE

Obiectivele proiectului:

  1. Depistarea cazurilor de deviaţii axiale vertebrale la copiii de vârsta şcolară prin screening efectuat în şcoli şi licee de către medicii de reabilitare medicală.
  2. Folosirea unor metode non-invazive şi non-radiante de studiu a posturii statice şi dinamice a corpului în cazul deviaţiilor axiale vertebrale (scolioze, cifoze şi lordoze) în scopul acurateţei diagnosticări iniţiale şi a urmăririi evoluţiei în dinamică.
  3. Dispensarizarea cazurilor depistate în scopul urmăririi evoluţiei şi a rezultatelor tratamentului. Rolul medicului de familie este major în acest sens urmând a dirija pacientul către medicul de reabilitare medicală, ulterior medicul de reabilitare putând urmări evoluţia în programul de reabilitare medicală şi redirecţionarea către medici de alte specialităţi, după caz.
  4. Educaţia sanitară a copiilor şi părinţilor (prin scrisoare medicală şi de recomandare a efectuări unor programe speciale de reabilitare medicală) pentru conştientizarea gravităţii afecţiunii depistate. Părinţii vor fi consiliaţi în vederea adaptării mediului înconjurător la boala pe care o are copilul: utilizarea unui scaun şi a unui birou ergonomic, utlizarea unei saltele corespunzătoare şi o greutate adecvată a ghiozdanului.
  5. Educarea şi învăţarea profesorilor de educaţie fizică prin implementarea unor programe de kinetoterapie (10-15 min.) în programul orelor de educaţie fizică pentru ajutarea copiilor cu aceste deviaţii, precum şi prevenirea agravări deviaţiilor.
  6. Studierea impactului psihic al afecţiunii asupra copilului (prin chestionare de evaluare) şi la nevoie consilierea sa psihică înainte şi dupa tratament, conservator sau chirurgical.
  7. Vom urmări inserţia socială şi scolară, precum şi orientarea profesională a acestor copii.

 

SCOPUL CERCETĂRII

Scopul major al proiectului este diagnosticarea precoce a copiilor cu deviaţii axiale vertebrale. România este pe primul loc în Europa la incidenţa apariţiei afecţiunilor coloanei vertebrale la copii. Scolioza este una dintre cele mai frecvente boli ale copiilor şi adolescentilor, 2%-3% dintre aceştia fiind diagnosticaţi cu scolioză. Un copil cu scolioză avand capacitatea vitală scăzută cu 30%, pană la 50%.

Diagnosticată la timp, evoluţia acestei patologii poate fi mult îmbunatăţită cu ajutorul programelor de recuperare medicală. Astfel, copilul poate scăpa de o intervenţie chirurgicală dificilă. Problemele apar cel mai des la fete. Depistarea precoce este extrem de importantă în cazul unei deformări ale coloanei vertebrale. Daca recuperarea medicală este începută devreme, sansele de reusită sunt mult mai mari. Dacă intervenţia chirurgicală nu este absolut necesară, programele de kinetoterapie pot îmbunătăţi viaţa unui bolnav cu scolioză.

Lasă un răspuns